Extractie masea de minte

Măselele de minte erup la vârsta adultă și pot provoca tot felul de dureri și complicații. Nu ezita să vii la medicul stomatolog pentru control. Acesta îți va spune dacă, în cazul tău este necesară extracția sau nu.

Al treilea set de molari care apar în perioada adultă este cunoscut ca „măselele de minte”. Te întrebi de unde reputația asta? Ei bine, în popor apariția acestui molar marchează maturizarea, prin urmare mai multa minte, de aceea i se spune popular „măseaua de minte”. Însă, deși marchează o nouă etapă în viața omului, ea vine și cu multe bătăi de cap.

De ce avem măsele de minte?

Între vârsta de 17 și 21 de ani majoritatea adulților dezvoltă al treilea rând de molari, numiți și măselele de minte.

Toții dinții pe care îi va avea vreodată o persoană sunt prezenți de la naștere, în structura craniană. Mai întâi sunt cei 20 de dinți de lapte care sunt înlocuiți cu cei 32 de dinți permanenți. Primul set de molari apare în jurul vârstei de 6 ani, al doilea în jurul vârstei de 12 ani, iar al treilea set (măselele de minte) erupe până în 21 de ani.


Deși au fost esențiali în dieta umană timpurie formată cu precădere din rădăcini, frunze, carne și nuci, molarii de minte nu mai sunt total necesari acum. În zilele noastre gătim bine mâncarea și folosim tacâmurile pentru a o bucăți.

Antropologii sunt de părere că dantura a evoluat într-atât încât unii oameni ar putea să nu dezvolte niciodată măsele de minte. Cu toate acestea, genetica face ca majoritatea adulților să aibă în continuare molarii de minte.


Fie că sunt vizibile sau nu, măselele de minte pot cauza multe probleme orale. Molarii de minte care nu au erupt din gingii se numesc incluși. Câteodată această situație cauzează și mai multe probleme decât măselele care au erupt.

De ce sunt îndepăratate măselele de minte?

Dieta noastră și nevoile dentare s-au modificat drastic de-a lungul timpului. Maxilarul a suferit și el modificări micșorându-se, ceea ce înseamnă că în gura noastră nu mai este loc suficient pentru toată dantura pe care ar trebui să o dezvoltăm.

De regulă, maxilarul se oprește din creștere în jurul vârstei de 18 ani, însă măselele de minte erup după această vârstă. Prin urmare, cele mai multe probleme sunt provocate de faptul că aceste măsele pur și simplu nu mai încap.

Probleme asociate cu erupția măselelor de minte:


  • Dinți strâmbi
  • Dantură aglomerată
  • Direcție strâmbă de creștere a măselelor de minte
  • Cariile dentare
  • Durere, iritare
  • Chisturi sub gingii, iar în cazuri expceționale, tumori
 

Dacă te găsești într-o astfel de situație, înseamnă că e timpul să apelezi la un specialist pentru extracție măsea de minte.

Măsele de minte incluse

Deseori, măselele de minte nu erup așa cum ar trebui. Câteodată nu erup deloc, adică nu trec de linia gingiei. În aceste cazuri cresc strâmb, apăsând pe sau îndepărtându-se de ceilalți dinți. Când se întâmplă așa spunem că măseaua de minte este inclusă (cu alte cuvinte este inclusă în interiorul gingiei deoarece nu a reușit să treacă de ea).

 

Un studiu a arătat că 12% din măselele de minte pot crea probleme mai grave de atât. Se cunoaște că acestea pot înghesui ceilalți dinți atunci cânt erup, scoțându-i din aliniament. Pe lângă aceasta s-a constatat că, deoarece măselele de minte se dezvoltă în țesutul moale/poros/spongios din apropierea maxilarului fără a avea un sprijin puternic, nu se pot ancora și perturbă ceilalți dinți care sunt mai bine înrădăcinați.

Pericoronarita

Când o măsea de minte erupe doar parțial durerea pe care ți-o provoacă și afecțiunea aferentă se numește pericoronarită. Această afecțiune apare la 10% din cazurile de erupție a măselelor de minte.


Pericoronarita poate fi acută sau cronică. Cazurile acute provoacă dureri severe care radiază adesea în zonele din apropierea gingiei inflamate. Aceasta duce la umflarea gingiei, etanșeitate la nivelul maxilarului, umflarea ganglionilor limfatici și dificultăți la înghițire.


Cazurile cronice provoacă dureri plictisitoare care pot dura luni de zile și îți lăsa un gust rău în gură. Uneori epuizarea și sarcina pot determina reapariția durerii cronice a pericoronaritei.


Mai mult decât atât, există studii care arată că între 35% și 43% dintre pacienții cu pericoronarită au suferit cu puțin timp înainte de o infecție respiratorie, ceea ce sugerează că aceste infecții pot contribui la declanșarea sau accentuarea pericoronaritei.

Chisturi și tumori

Erupția măselelor de minte poate provoca apariția chisturilor sau a tumorilor. Chisturile sunt saci plini de lichid care se pot dezvolta pe maxilar și pot duce la pierderea osoasă la nivelul acestuia. Tumorile sunt creșteri anormale ale țesuturilor care foarte rar pot fi canceroase.

 

Atât chisturile, cât și tumorile pot deveni mari și dureroase, putând provoca probleme la nivel bucal și chiar a sinusurilor dacă nu sunt tratate la timp.

Alte probleme

Pe lângă problemele enumerate mai sus, eruperea măselelor de minte poate cauza și alte probleme precum:

 

  • Pierdere osoasă în zona rădăcinilor
  • Deteriorarea măselelor învecinate
  • Carii
  • Lipsa spațiului pentru un periaj corespunzător sau pentru folosirea aței dentare în jurul măselei erupte.

 

Pentru toate aceste probleme există doar o soluție: extracția măselei de minte.

De ce să recurgi la extrația măselei de minte

Măseaua de minte este extrasă pentru a corecta o problemă pe care o creează sau pentru a preveni problemele care pot apărea în viitor. Printre problemele care pot apărea atunci când erup măselele de minte se numără și acestea:

 

  • Maxilarul nu e suficient de mare, prin urmare nu este loc și pentru ele. Astfel măselele de minte nu reușesc să erupă, rămânând sub nivelul gingiei care se inflamează (măsele incluse)
  •  Măseaua de minte poate erupe parțial, ceea ce duce din nou la inflamarea gingiei și la dureri. Pe lângă măsea se poate forma o „clapetă” de țesut gingival sub care mâncarea și microbii pot fi prinși și de unde nu pot fi curățați prea ușor
  • Pot erupe strâmb, împingând măselele alăturate. Provoacă dureri și strică aliniamentul danturii
  •  Pot apărea și porbleme mai grave precum deteriorarea celorlalți dinți, a osului sau chiar chisturi

Extracția măselelor de minte

 

Zeci de mii, dacă nu chiar mai multe intervenții chirurgicale pentru îndepărtarea măselelor de minte sunt efectuate în fiecare an în toată lumea. Acestea sunt îndepărtate de regulă deoarece pot provoca leziuni celorlalte măsele neavând suficient spațiu pentru a se dezvolta și le împing în afara aliniamentului. Măselele de minte pot provoca, de asemenea, dureri și disconfort pe măsură ce se deplasează sau încep să erupă.

 

Dacă este necesară sau nu îndepărtarea măselelor de minte depinde de fiecare caz în parte. Medicul stomatolog va decide după ce va evalua radiografiile pentru a determina poziționarea și mișcarea măselelor. În mod similar, dacă un pacient se confruntă cu modificări ale mușcăturii, alinierii sau impactului asupra altor măsele, cel mai probabil că medicul stomatolog va alege îndepărtarea acelor măsele.

 

Totuși, este posibil ca la unii adulți și adolescenți să nu se dezvolte niciodată măselele de minte. În mod ciudat, nu toată lumea se naște cu toate cele 4 măsele de minte, unii oameni se nasc doar cu 2-3, iar altora nu le cresc deloc. De fapt, aproximativ 35% dintre oameni se nasc fără măsele de minte.

 

Stomatologii noștri îți vor verifica cu atenție dinții, gingiile și gura înainte de a extrage un dinte sau o măsea. Cel mai bine este să păstrezi dinții naturali, cu toate acestea, dacă nu poate fi evitată, ne asigurăm că procedura de extracție este cât mai puțin dureroasă.

Cum te pregătești pentru procedura de extracție măsea de minte?

 

Înainte de a programa procedura, medicul stomatolog va analiza radiografia. Asigură-te că i-ai spus medicului despre orice medicamente pe care le iei, precum și despre vitamine, suplimente și medicamente fără prescripție medicală.

 

De asemenea, medicul stomatolog trebuie să știe dacă ai urmat sau vei urma un tratament cu bifosfonați. Dacă da, extracția trebuie făcută înainte de tratamentul medicamentos, altfel maxilarul ar putea fi expus riscului de osteonecroză (moarte osoasă).De asemenea, spune-i medicului stomatolog dacă suferi de oricare dintre următoarele afecțiuni:

 

  •  un defect cardiac congenital
  •  diabet
  •  boli hepatice
  •  boli tiroidiene
  •  boli renale
  •  hipertensiune
  •  o articulație artificială
  •  valve cardiace deteriorate
  •  boli suprarenale
  •  un sistem imunitar afectat
  • antecedente de endocardită bacteriană

 

Medicul stomatolog se va asigura ca extracția de măsea să aibă loc în condiții de siguranță. De asemenea, în anumite situații speciale, este posibil să ți se prescrie antibiotice în zilele premergătoare procedurii.

Este util să ții cont de următoarele pentru ziua în care are loc extracția măselei pentru a asigura un tratament de calitate:
• Nu fuma în în ziua respectivă
• Spune medicului stomatolog dacă ai o răceală, deoarece poate fi necesar să te reprogramezi
• Anunță medicul stomatolog dacă ai avut greață sau vărsături cu o seară înainte.

După procedura de extracție măsea de minte

După procedura de extracție măsea de minte

Majoritatea pacienților noștri au dureri mici sau deloc după intervenția chirurgicală. În unele cazuri ar putea să apară umflături sau un ușor dusconfort care durează aproximativ 3 zile.

 

Pentru o recuperare mai rapidă, iată câteva sfaturi pentru primele 3 zile de după extracție:

Ce să faci:

  • Așează pe față în dreptul locului măselei extrase un pachet de gheață pentru a reduce umflarea
  • Deschide și închide ușor gura pentru a stimula maxilarul
  • Consumă alimente moi cum ar fi paste, ouă, orez sau supă
  • Bea multe lichide
  • Periază dinții începând cu a doua zi după extracție
  • Dacă medicul ți-a prescris medicamente, urmează schema întocmai
  • Contactează medicul stomatolog dacă ai febră sau dacă durerea nu se ameliorează
 

Ce să NU faci:

  • Nu folosi paie pentru a bea lichidele. Acest lucru poate împiedica formarea cheagurilor de sânge și nu te va ajuta deloc în vindecare.
  • Nu clăti gura prea dur. Medicul ar putea recomanda o clătire ușoară, eventual cu apă sărată.
  • Nu consuma alimente tari, crocante sau lipicioase, căci pot zgâria locul care este în proces de vindecare.
  • Nu fuma! Fumatul încetinește vindecarea.

Dacă ai dureri care nu dispar după câteva zile sau semne ale unei infecții – inclusiv febră, durere și puroi sau drenaj de la incizie – stabilește un consult stomatologic cât mai curând posibil. La EB Dent nu trebuie să aștepți dacă ai o urgență, îți facem loc în ziua respectivă.

 

Cât durează până se vindecă locul după o extracție de măsea

Vindecarea depinde de mai mulți factori, inclusiv complexitatea extracției, sănătatea orală sau fumatul. În general, durata de vindecare a țesutului gingival poate dura între 3 și 4 săptămâni, iar duarata de vindecare a osului poate dura până la 6 luni.

Trebuie să știi că după extracție sângerarea ușoară este normală. De asemenea, așteaptă-te la o senzație de durere și disconfort.

 

 

Ce să mănânci după o extractie de masea de minte?

 

Alimentele moi, cremoase sau lichide sunt cele mai bune după o extracție de măsea. Evită să mănânci pe partea de unde a fost extrasă măseaua.

Sfat: Mulți pacienți raportează că alimentele reci, cum ar fi înghețata, sunt liniștitoare pe locul extracției.

Iată o listă cu alimentele recomandate după extracția unei măsele:

  • Înghețată
  • Supă – rece sau caldă, nu fierbinte
  • Smoothies
  • Omletă
  • Sos de mere
  • Budincă
  • Piure de cartofi
  • Pastele fierte moi
  • Băuturi reci, fără acid, cum ar fi apă (plată), lapte sau suc
 
 

Alimentele de evitat timp de cel puțin o săptămână după procedura de extracție măsea de minte sau mai mult, până la vindecarea adecvată:

  •  Alimente picante sau acide
  • Gustări crocante sau tari
  • Floricele de porumb
  • Nuci
  • Chipsuri
  • Orice este greu de mestecat, cum ar fi carnea
  • Bauturi carbogazoase
 

Pot fuma după o extracție?

Pentru vindecarea corectă, nu fuma timp de cel puțin 24 de ore după procedura de extracție măsea de minte sau până când locul este vindecat complet. Fumatul poate împiedica procesul de vindecare și, de asemenea, prezintă un risc mai mare de a dezvolta o priză uscată.

 

Cât de repede mă pot programa la EB Dent?

La EB Dent este ușor să te programezi: poți să ne suni sau să te programezi online folosind calendarul nostru. Dacă ai o urgență îți facem loc în program astfel încât să intri cu prioritate. De asemenea, dacă programul ți s-a schimbat brusc și trebuie să pleci din localitate, încercăm să îți găsim loc înainte de plecare.

Și asta nu e tot! Vei găsi că soft-ul nostru de programări online îți este foarte util pentru că te ajută să economisești timp atunci când te programezi. Din trei click-uri îți faci singur programarea și ai și transparența întregului nostru orar.

După cum vezi, ai toate motivele pentru a-ți îngriji dantura. Programează acum vizita ta la medicul stomatolog!

Vezi si alte pagini precum: Albire dintiExtractie maseaImplant dentar, Proteza dentara, Urgente stomatologice, Home

cabinet stomatologic cluj

Contact

Locatie