Detartraj dentar

Îți redăm zâmbetul luminos printr-un proces relaxat și eficient de detartraj

 

Vrei să ai zâmbet de vedetă? S-a dovedit faptul că un zâmbet estetic te poate scoate în evidență  cu până la 80% mai mult comparativ cu celelalte persoane.  Dacă te-ai surprins zâmbind doar pe jumătate sau cu mâna la gură e semn că trebuie să ne faci o vizită. Îndepărtăm tartul rapid și îți redăm strălucirea zâmbetului.

Când știi că ai nevoie de detartraj?

Dacă ai gingiile inflamate și sângerează, nu reușești să scapi de mirosul neplăcut al gurii sau simți pe dinți zone aspre și ușor îngălbenite înseamnă că ai de-a face cu tartrul.  Acestea sunt semnele că e timpul să te programezi la o ședință de detartraj profesionist. Este bine să nu amâni această procedură pentru că tartrul poate provoca probleme serioase de sănătate.  Dar hai să o luăm cu începutul.

Ce este tartrul, de fapt?

Poți să îl consideri o afecțiune a dinților care se formează în timp. Întâlnirea dintre mâncare și salivă creează un mediu propice pentru dezvoltarea și depunerea bacteriilor. Acestea se pot depune pe dinți și gingii, dar cel mai des se depun pe marginea gingiilor.

 

 

Primul pas spre formarea tartrului este placa bacteriană. Stratul incolor de bacterii, despre care am scris mai sus, se depune între dinți și sub linia gingiei formând ceea ce numim placa bacteriană. Aceasta nu prezintă pericol mare pentru dantură și poate fi eliminată printr-un periaj regulat și bine făcut. Însă, cu tot cu o igienă orală adecvată, nu ai cum să o elimini în totalitate. În timp, aceste depozite se calcifiază formând tartrul.

 

Există alimente care favorizează formarea plăcii bacteriene, așa că îți recomandăm să eviți cât de mult alimentele ce conțin carbohidrați și mult zahăr.

 

 

Intervenția de albire , presupune acoperirea gingiilor cu strat polimeric de protecţie, acoperirea dinţilor cu peroxid de hidrogen, substanță esențială în procesul de albire şi folosirea dispozitivului laser. Întregul proces este nedureros şi nu produce disconfort major pacientului.

 

Cum știi că ai tartru?

Dacă prezinți unul din următoarele semne este foarte posibil să ai tartru:
– ai gingiile inflamate
– suferi de sângerări gingivale
– respirație urât mirositoare
– oricât ai peria, simți că dinții nu sunt curați
– simți zone aspre când atingi dinții cu limba
– te ferești să zâmbești
– eviți periajul din cauza durerilor gingivale

 

Spre deosebire de placa bacteriană care este o peliculă incoloră de bacterii, tartrul este o construcție minerală ușor de văzut. Îl simți în gură ca pe o prezență dură care nu dispare la periaj.

 

 

Tartrul vine și cu un aspect inestetic, iar asta îți poate provoca jenă și poate duce la scăderea stimei de sine. La poze nu zâmbești „cu toți dinții” și te ferești să vorbești prea aproape de cineva din cauza mirosului neplăcut. Când ai ajuns în acest punct înseamnă că e timpul să apelezi la detartraj ca să poți râde cu toată inima și cu toți dinții.

 

Însă problemele nu se opresc aici. Aperența inestetic este doar un aspect al tartrului. Acesta poate crea probleme de sănătate.

De ce e așa periculos tartrul?

Dacă vei ignora semnele de mai sus și vei amâna vizita la un cabinet de stomatologie, tartrul va continua să se depună și îți va crea probleme de sănătate din ce în ce mai grave.

 

Spuneam că tartrul se depune chiar la baza gingiilor, însă, de multe ori, se ascunde și sub gingii. Acestea se inflamează, sângerează și, netratat corespunzător, duce la boli ale gingiilor precum gingivita sau parodontita.

 

Cariile sunt o altă complicație creată de tartru, iar durerea de dinți e una din cele mai greu de suportat dureri. Dacă nu ai trecut prin asta până acum, crede-ne pe cuvânt. De asemenea, acest strat calcifiat poate duce chiar la pierderea dinților.

 

Însă asta nu e tot! Problemele create de tartru nu se opresc doar la cele de la nivel bucal. În cazuri extreme, inflamarea gingiilor (provocate de tartru) poate duce la boli grave precum boli ale inimii, diabet sau artrită. Oamenii de știință au descoperit legături între bolile parodontale și aceste afecțiuni. Explicația este că bacteriile orale pot ajunge în fluxul sanguin și pot leza organe importante.

 

După cum vezi, nu e de glumit cu această afecțiune, de aceea este recomadată vizita la medicul stomatolog de două ori pe an.

Dacă ai ajuns până aici și ai decis că e timpul să vii la detartraj, însă ți-e teamă de procedură, vrem să te asigurăm din capul locului că detartrajul nu mai este o procedură chinuitoare.

Poți să îndepărtezi tartrul singur, acasă?

Dacă vei căuta pe internet vei găsi tot felul de titluri care mai de care mai ademenitoare și tot felul de metode, tradiționale sau mai puțin tradiționale, pe care să le folosești singur pentru a îndepărta tartrul.

 

Adevărul este că niciuna nu te va ajuta. Ca să rămâi cu dinții perfect curați și sănătoși, ai nevoie să apelezi la un profesionist pentru a îndepărta tartrul.

 

Desigur, poți încerca acasă una din metodele care te tentează. Cel mai bun lucru care ți se poate întâmpla este…să nu se întâmple nimic. Adică să nu aibă efect și să nu îndepărteze tartrul. Cel mai rău ar fi să îl îndepărteze cu tot cu smalțul dinților sau să îți lezeze gingiile și nu ai vrea asta.

 

În timp ce unii stomatologi încă se bazează pe instrumente manuale pentru a răzui tartrul, detartrajul manual fiind mai puțin eficient, cabinetele stomatologice moderne folosesc astăzi instrumente cu ultrasunete pentru o precizie maximă, îndepărtare eficientă și, în general, un confort mai bun al pacientului.

La EB Dent folosim un aparat special care îndepărtează tartrul fără a afecta dinții și fără a fi dureros.

Detartraj relaxat datorită aparatului cu ultrasunete

La EB Dent folosim aparatul cu ultrasunete Woodpecker pentru a îndepărta complet tartrul de pe dinți și de sub gingii. Avantajul unui aparat cu ultrasunete este că procesul este rapid, nu afectează smalțul dinților și nu produce dureri.

 

  •  Această metodă de curățare este ușor de suportat inclusiv de către cei care suferă de parodontită.
 
  • Se pot curăța cu ușurință bacteriile din spațiile adânci, spații care sunt inaccesibile instrumentelor tradiționale. Acest aparat este eficient datorită vibrațiilor create de ultrasunete și care dislocă tartrul și din spațiile greu accesibile.
 
  • Aparatul cu ultrasunete este mai rapid decât cel manual datorită lichidului de răcire care se folosește în timpul procedurii de detartraj și care ajută la spargerea plăcii și a tartrului.
 
  • Vei avea dinții impecabili deoarece nu vei mai rămâne cu pete pe dinți cauzate de tartrul depus (și înlăturat)

 

Cum decurge o ședință de detartraj?

În primul rând te primim cu voie bună și te ajutăm să te simți confortabil. Experiența la stomatolog nu trebuie să mai fie „bau-baul” de care fugeai înainte. După ce te instalezi confortabil pe scaun, începe procedura de îndepărate a tartrului.

 

Durata depinde de cantitatea de tartru de pe dinți și dacă s-a extins și pe sub gingii sau nu. De regulă o singură ședință este suficientă. După ce medicul specialist analizează situația, începe procedura în sine.

 

Aparatul nostru emite ultrasunete pentru a ajuta la dislocarea și îndepărtarea tartrului de pe suprafața dinților. Pe măsură ce stratrul aspru începe să se disloce este îndepărat de un jet de apă. Acesta are dublu rol: de a îndepărta tartrul desprins de pe dinți și de a împiedica supraîncălzirea dintelui și afectarea smalțului și a pulpei dentare.

 

Așadar, cu ajutorul acestui aparat nu doar că vei îndepărta tartrul de pe dinți, ci dinții tăi vor rămâne intacți pentru că smalțul nu va fi afectat.

Îndepărtarea tartrului este doar prima parte a procedurii de detartraj. În partea a doua se utilizează un airflow pentru îndepărtarea plăcii bacteriene, a petelor sau oricăror impurități rămase în urma detartrajului.

 

Toată procedura se încheie un un periaj profesional care are rolul de a lustrui și netezi suprafața dentară, astfel încât vei pleca de la noi cu dinții mai curați decât Albă-ca-Zăpada.

 

Vorba aceea, la soare ne putem uita, dar la zâmbetul tău, ba. Atât va fi de strălucitor.

 

Este dureros?

Depinde de toleranța ta la durere. În mod normal nu este deloc dureros.

 

Așa cum am menționat mai devreme, tartrul poate fi îndepărtat doar de un profesionist. În timpul procedurii, medicul stomatolog folosește un dispozitiv cu ultrasunete cu o duză mică pentru a îndepărta tartrul din zonele sau petele greu accesibile.

 

Sănătatea bucală generală joacă un rol important în determinarea cantității de disconfort pe care o vei experimenta în timpul oricărei proceduri dentare. De asemenea, întinderea tartrului cu acumulare pe dinți este un alt factor care determină nivelul de disconfort pe care îl poți experimenta.

 

Pe scurt, deși procesul de îndepărtare a tartrului poate avea un ușor disconfort, acest lucru nu se întâmplă în toate cazurile, iar atunci când se întâmplă, dispare în câteva ore.

Cele 3 beneficii nespuse ale detartrajului

Detartrajul este crucial pentru prevenirea bolilor gingivale și a multor alte probleme de sănătate orală și nu numai, motiv pentru care nu ar trebui să amâni niciodată să mergi la medicul stomatolog.

 

Să beneficiezi de o procedură de detartraj bine realizată îți va aduce 3 mari beneficii:

 

1. Ajută la eliminarea respirației urât mirositoare . Fie că suferi de respirație urât mirositoare cronică (denumită halitoză) sau de episoade ocazionale de miros, detartrajul poate îmbunătăți în mod semnificativ această problemă. Mulți oameni cred greșit că respirația urât mirositoare este cauzată de alimentele pe care le consumă, dar nu este întotdeauna cazul. Acumularea de tartru este adesea principalul vinovat, astfel încât singura modalitate de a scăpa definitiv de respirația urât mirositoare este îndepărtarea stratului de bacterii calcifiate de pe dinți și de sub gingii.

 

2. Este bun pentru inimă – Există nenumărate studii efectuate cu privire la corelația dintre sănătatea orală și cea generală a unei persoane. Gingivita și bolile gingivale au un efect direct asupra bunăstării cardiovasculare. Riscul de boli de inimă, hipertensiune arterială, accident vascular cerebral, diabet și multe alte boli care pun viața în pericol pot fi reduse foarte mult prin simpla îndepărtare a tartrului care acționează ca factor cauzal pentru atât de multe dintre bolile grave.

 

3. Economisești bani – Având grijă de dantură prin vizite regulate la medicul stomatolog, vei economisi mii de lei sau mai mult pe parcursul vieții. Curățările periodice de către medicul specialist ajută la prevenirea cariilor, dar, mai important, identifică cariile într-un stadiu incipient.

 

Îngrijirea unei mici carii, care te poate costa câteva sute de lei, poate fi o procedură simplă. Însă, netratată va duce inevitabil la complicații nedorite, inclusiv infecție, tratamentul canalului radicular, pierderea dinților. Procatic, toate rezultatele neplăcute care sunt și foarte scumpe de remediat.

Cum poți preveni formarea tartrului

Din fericire, este ușor să previi formarea tartrului. Tot ce trebuie să faci este să practici o igienă dentară bună. Da, asta înseamnă să speli dinții regulat, să folosești ața dentară și să folosiți apă de gură. Zilnic. Ața dentară este deosebit de importantă deoarece chiar și cele mai bune perii de dinți și tehnici de periaj nu pot atinge spațiile minuscule dintre dinți și linia gingivală. Și dacă nu folosești ața dentară zilnic, oferi plăcii și mai mult timp pentru a se forma.

 

Apa de gură ajută, de asemenea, la prevenirea tartrului, deoarece ucide majoritatea bacteriilor care se hrănesc cu alimente cu zahăr. Fără aceste bacterii tartrul nu se poate forma.

 

În cele din urmă, ar trebui să mergi la medicul stomatolog la fiecare șase luni pentru o curățare amănunțită. Acesta nu doar va îndepărta acea placă și tartrul din locurile greu accesibile, dar îți va oferi și sfaturi personalizate pentru a-ți îngriji mai bine dinții. Drept urmare, dinții tăi rămân sănătoși mai mult timp și nu va fi nevoie să apelezi la proceduri costisitoare mai târziu.

De ce să vii la EB Dent?

În primul rând, la noi nu trebuie să aștepți zile sau săptămâni pentru o programare. Dacă ai o urgență facem tot posibilul să te primim în ziua respectivă. De asemenea, dacă programul ți s-a schimbat brusc și trebuie să pleci din localitate, încercăm să îți găsim loc înainte de plecare.


Și asta nu e tot! Vei găsi că soft-ul nostru de programări online îți este foarte util pentru că te ajută să economisești timp atunci când te programezi. Din trei click-uri îți faci singur programarea și ai și transparența întregului nostru orar.


Există atât de multe motive întemeiate pentru a-ți îngriji dinții. Iar la EB Dent este mai ușor și relaxat ca niciunde. Programează acum vizita la medicul stomatolog!


Vezi si alte pagini precum:  Extractie maseaImplant dentar, Proteza dentara, Urgente stomatologice

cabinet stomatologic cluj

Contact

Locatie