Tratament endodontic la microscop

Tratamentul endodontic sau  tratamentul nervului, care te scapă de durerile dentare și salvează dintele de extracție. 

La EB Dent intervențiile endodontice sunt realizate exclusiv cu ajutorul microscopului dentar.

Cuvântul „endodontic” își are originea în limba greacă: „endo” înseamnă  „interior”, iar „odont” înseamnă „dinte”, prin urmare tratamentul endodontic tratează interiorul dintelui.

 

Tratamentul endodontic (mai cunoscut ca „tratament de canal” sau „tratament de îndepărtare a nervului”) este  procedura medicală stomatologică care tratează „interiorul dintelui” pentru a elimina infecția și a salva dintele.

 

Tratamentul endodontic, care presupune o procedură de obturare a canalului radicular, este considerat un tratament dentar conservator, deoarece are ca scop tratarea unei infecții dentare sau a unei carii profunde, păstrând cât mai mult din integritatea dintelui natural.

 

La EB Dent intervențiile endodontice sunt realizate exclusiv cu ajutorul microscopului operator.

Intervenția endodontică efectuată cu ajutorul microscopului dentar poate face diferența între a salva un dinte sau a-l extrage.

Medicii stomatologi de la EB Dent au avantajul multor tehnologii noi care au făcut ca tratamentul de canal să fie mai confortabil și mai eficient. Microscopul operator este o nouă tehnologie care permite specialistului în tratamentul de canal să vadă numeroasele detalii care sunt vitale în tratamentul endodontic. Atenția la detalii și precizia care este necesară în procedurile endodontice este mult ajutată de utilizarea acestor microscoape dentare moderne.

Deoarece tratamentele endodontice sunt, în general, necesare în zone greu accesibile ale cavității bucale, poate fi dificil să se creeze tipul de precizie necesar pentru un tratament eficient. Rezultatul tratamentului poate depinde câteva fracțiuni de milimetru, iar cele mai recente tehnologii sunt necesare pentru a crea această precizie.

Tratamentul clasic de obturare a canalului radicular, în timpul căruia medicul efectuează procedura fără microscopul dentar, are o rată de succes de 50-60%, în timp ce utilizarea microscopului endodontic asigură o rată de succes de peste 90% prin eliminarea numeroaselor riscuri atât în etapa nechirurgicală, cât și în cea chirurgicală.

Beneficiile tratamentului endodontic la microscop

Tratamentul endodontic este necesar atunci când pulpa, țesutul moale din interiorul canalului radicular, se inflamează sau se infectează. Inflamația sau infecția poate avea o varietate de cauze:

– carii profunde,

– proceduri dentare repetate pe dinte sau

– o fisură.

 

În plus, dacă inflamația sau infecția este lăsată netratată, aceasta poate provoca durere sau poate duce la un abces care se manifestă prin umflarea în mod vizibil a zonei afectate și dureri puternice.

Diagnosticare precisă cu ajutorul microscopului

Chiar și în cazurile în care dintele prezintă microfracturi și fracturi longitudinale imposibil de identificat doar pe baza unei radiografii digitale, microscopul endodontic asigură un diagnostic precis. Doar prin descoperirea cauzei exacte, puteți beneficia de un tratament corect cu rezultate pe termen lung.

 

În cadrul intervenției chirurgicale asistate de microscop în terapia conservatoare endodontică, țesuturile moi sunt mai puțin traumatizate, metodele de sutură sunt mai eficiente, iar recuperarea este mai rapidă.

 

Tratamentele endodontice, cauzate de executarea incorectă a lucrărilor dentare anterioare de curățare a canalelor dentare, vin adesea cu costuri mai mari. Terapia endodontică asistată de microscop garantează precizie și eficiență maximă, astfel încât durata tratamentului este mai scurtă, iar rezultatul este asigurat pentru o perioadă lungă de timp.

Cum îți salvăm dintele?

Pe scurt, iată ce se întâmplă în cadrul tratamentului endodontic:

 

Medicul stomatolog îndepărtează pulpa inflamată sau infectată, curăță și dezinfectează cu grijă interiorul canalului radicular, apoi umple și sigilează spațiul. Vei stabili următoarea programare.

 

La următoarea întâlnire medicul dentist va pune o coroană pe dinte pentru a-l proteja și a-l readuce la funcția sa completă. După restaurare, vei putea folosi dintele ca pe care oricare altul.

Cum se realizează tratamentul endodontic cu ajutorul microscopului operator?

Etapele tratamentului endodontic:

– Eliminarea completă a infecției prin  îndepărtarea nervului

– Curățarea și decontaminarea zonei tratate

– Protejarea dintelui prin sigilarea canalelor

– Protezarea acestuia

 

Obturarea canalului radicular este o procedură extrem de precisă care trebuie efectuată într-un mediu fără bacterii. Prin urmare, dintele este izolat cu un câmp de lucru.

Ulterior, canalele sunt descoperite, sunt curățate cu o soluție specială care nu afectează țesuturile alăturate și apoi medicul desfășoară activitatea laborioasă de curățare a fiecărui canal cu mare precizie și cu ajutorul microscopului. Acesta mărește câmpul vizual al specialistului în timpul procedurii.

Pentru a se asigura că toate canalele au fost complet curățate, medicul stomatolog solicită și radiografii digitale.

Ultimul pas, după ce  infecția a fost eliminată și dintele a fost tratat corespunzător, este acela de a oferi din nou stabilitate dintelui prin reconstrucția acestuia cu ajutorul unei lucrări protetice.

După finalizarea tratamentului, vei urma regimul alimentar, igiena dentară și medicamentele recomandate de medic.

Este dureros?

De obicei, pacienții noștri nu simt niciun disconfort sau durere în timpul procedurii de tratament de canal, deoarece medicul folosește un anestezic local pentru a asigura confortul pacientului. Cu toate acestea, în funcție de materialul biologic, există cazuri în care pacienții resimt o anumită sensibilitate locală post-intervenție, care poate fi controlată cu ajutorul medicației recomandate de medicul coordonator.

 

În schimb, la finalul intervenției nu vei simți durere locală, deoarece țesutul nervos a fost îndepărtat și infecția complet tratată. De asemenea, dintele va fi întărit cu ajutorul unei lucrări protetice (coroană dentară) care va prelua forțele masticatorii și funcția naturală.

 

În primele câteva zile după tratament, este posibil ca dintele să fie sensibil, mai ales dacă a existat durere sau infecție înainte de procedură. Acest disconfort poate fi ameliorat cu medicamente fără prescripție medicală sau cu prescripție medicală. Urmează cu atenție instrucțiunile medicului stomatolog.

 

Este posibil să simți dintele ușor diferit față  de ceilalți dinți pentru o perioadă de timp după ce tratamentul endodontic este finalizat, dar asta e ceva normal. Însă, dacă ai dureri severe sau presiune sau durere care durează mai mult de câteva zile, sună medicul endodontist.

De ce să alegi EB Dent?

Când alegi tratamentul endodontic la EB Dent ai două mari avantaje:

– medicul specialist lucrează cu microscopul, ceea ce garantează rata de reușită, precizia și eficiența tratamentului

– ai avantajul realizării radiografiilor dentare în cadrul clinicii fară a mai fi nevoit sa te deplasez la un centru radiologic

Mai mult decât atât, la noi nu trebuie să aștepți zile sau săptămâni pentru o programare. Dacă ai o urgență facem tot posibilul să te primim în ziua respectivă, acem program pentru urgente stomatologice. De asemenea, dacă programul ți s-a schimbat brusc și trebuie să pleci din localitate, încercăm să îți găsim loc înainte de plecare.

cabinet stomatologic cluj

Contact

Locatie