Care sunt cauzele cariilor dentare?
De obicei, cariile dentare pot fi observate în două zone specifice ale dinților
- cariile ocluzale, care se formează în partea cea mai de sus a dintelui, unde particulele de alimente intră în mod repetat în contact direct cu dinții și
- cariile interproximale, care sunt cariile dentare care se formează între dinți.
În aceste două zone bacteriile se acumulează și reprezintă un risc pentru sănătatea ta orală. Dacă dinții și zonele înconjurătoare nu sunt îngrijite corespunzător, bacteriile vor începe să digere zaharurile rămase de la alimentele consumate și să le transforme în acizi ca produs rezidual. Acești acizi sunt suficient de puternici pentru a demineraliza smalțul de pe dinți și a forma găuri mici – prima etapă a cariilor dentare.
Pe măsură ce smalțul începe să se descompună, dintele își pierde capacitatea de a întări structurile de calciu și fosfat ale dinților în mod natural prin proprietățile salivei și, în timp, acidul pătrunde în dinte și îl distruge din interior spre exterior.
Mai întâi apar puncte și pete negre pe smalțul dintelui, apoi acestea se adâncesc și formează o cavitate. În acest moment, o persoană începe să se îngrijoreze din cauza durerii dintelui care apare la o contactul cu un aliment rece, cald, dulce sau acru. De asemenea, se poate observa o ingestie constantă de alimente între dinți, inflamarea gingiilor din apropierea dintelui, miros neplăcut, sângerare în timpul periajului și formarea plăcii dentare.
Toate aceste simptome neplăcute apar deoarece cavitatea apărută este plină de resturi alimentare pe care o persoană nu le poate curăța singură. Bacteriile din placa bacteriană se înmulțesc, secretă acizi și în continuare caria se adâncește. Cu cât caria este mai aproape de nerv, cu atât mai deranjante sunt durerile.
Foto: carie interproximală